BOSH MIYA O'SMASI OPERATSIYASIDAN KEYINGI ERTA DAVRDAGI QON KETISHLARNI ANIQLASHDA ERTA DAVRDAGI KOMPYUTER TOMOGRAFIYASINI RO'LI (Journal of Universal Science Research, 2023)
Operatsiyadan keyingi intrakranial gematoma (OKIG) bosh miya jarrohligidan keyin paydo bo'ladigan keng tarqalgan asoratdir. Bu uzoq vaqt kasalxonaga yotqizish, ko’plab tibbiy xarajatlar va hatto og'ir nevrologik disfunktsiya va o'limga olib kelishi mumkin. OKIG oqibatlarini o'zgartirishning yagona yo'li erta aniqlash va to’g’ri davo choralarini ko’rishdir. Neyroxirurgik jarrohlikdan so'ng klinik va nevrologik monitoring OKIGni aniqlashning asosiy usuli hisoblanadi [1]. Odatda, ikkinchi jarrohlik amaliyoti zarur bo'lgan yakuniy OKIG tashxisi kompyuter tomografiyasi (KT) yordamida amalga oshiriladi [2, 3]. Biroq, OKIGni aniqlashda muntazam, o'z vaqtida operatsiyadan keyingi kompyuter tomografiyasining (intrakranial gematomaning klinik jihatdan namoyon bo’lishidan oldin amalga oshirilishi mumkin) o'rni hali ham bahsli bo'lib qolmoqda [1].