BUYRAKNING ANATOMIK MO’JIZASI: NEFRONLAR QANDAY ISHLAYDI (Journal of Universal Science Research, 2026)
Ushbu maqola inson organizmining asosiy filtri hisoblangan buyrak va uning  funksional birligi-nefronning anatomik, gistologik tuzilishini yoritishga bag’ishlangan. Maqolada buyrakning qismlari (cortex renis, medulla renis) undan tashqari nefronning tarkibiy qislari, jumladan Malpigi koptokchasi, Shumlyanskiy-Boumen kapsulasi, Genle halqasi hamda kanalchalar tizimining o’ziga xos morfologik xususiyatlari ko’rib chiqiladi. Shuningdek siydik hosil bo’lishing  bosqichli mexanizmi (filtratsiya, reabsorbsiya) jarayonlarining anatomik asoslari  tahlil qilinadi.Tadqiqot natijasida nefron tuzilishining klinik ahamiyati, unda bo’ladigan patologiyalar (nefrolitiaz, nefroskleroz, pielonefrit, surunkali buyrak yetishmovchiligi) va gomeostazni saqlab qolishidagi rolini tushunishga qaratilgan.