KATETER BILAN BOG‘LIQ INFEKSIYALARNI OLDINI OLISHNING ZAMONAVIY USULLARI (Journal of Universal Science Research, 2026)
Kateter bilan bog‘liq infeksiyalar (Catheter-Associated Infections – CAI) tibbiyot amaliyotida eng ko‘p uchraydigan nozokomial infeksiyalar qatoriga kiradi. Ushbu infeksiyalar bemorlarning kasalxonada yotish muddatini uzaytiradi, davolash xarajatlarini oshiradi va og‘ir asoratlar rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Kateter bilan bog‘liq infeksiyalar asosan aseptika va antiseptika qoidalariga rioya qilmaslik, kateterning uzoq muddat qolishi va noto‘g‘ri parvarish bilan bog‘liq. Ushbu maqolaning maqsadi kateter bilan bog‘liq infeksiyalarni oldini olishning samarali usullarini o‘rganishdan iborat. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, aseptika qoidalariga qat’iy rioya qilish, kateterdan foydalanish muddatini qisqartirish va to‘g‘ri parvarish qilish infeksiyalar rivojlanish xavfini sezilarli darajada kamaytiradi. Shunday qilib, profilaktik choralarni to‘g‘ri tashkil etish kateter bilan bog‘liq infeksiyalarni oldini olishda muhim ahamiyatga ega.