MAKTABGACHA TAʼLIMDA INKLYUZIYA: TENG IMKONIYATLARNI TAʼMINLASH (Journal of Universal Science Research, 2026)
Ushbu maqolada maktabgacha taʼlim tizimida inklyuziv yondashuvning mazmun-mohiyati, uning asosiy tamoyillari va teng imkoniyatlarni taʼminlashdagi roli yoritilgan. Inklyuziya zamonaviy taʼlim siyosatining muhim yoʻnalishi sifatida barcha bolalarning — rivojlanishida turli ehtiyojlarga ega boʻlganlar hamda sogʻlom tengdoshlari — yagona taʼlim makonida birgalikda oʻqish va rivojlanishiga xizmat qiladi. Maqolada inklyuziv muhitning bolalarning ijtimoiy-emotsional, kommunikativ va intellektual rivojlanishiga taʼsiri, pedagogik qoʻllab-quvvatlash mexanizmlari, individual rivojlanish rejalari, moslashtirilgan taʼlim metodlari hamda ota-onalar bilan hamkorlikning ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, maktabgacha taʼlim tashkilotlarida inklyuziyani samarali joriy etish uchun zarur infratuzilma, raqamli resurslar va malakali pedagog kadrlar tayyorlash boʻyicha taklif va tavsiyalar berilgan. Maqola inklyuziv taʼlimning ijtimoiy ahamiyati va kelajak avlod tarbiyasidagi oʻrnini koʻrsatib, barcha bolalar uchun adolatli va teng imkoniyatli taʼlim tizimini shakllantirishga qaratilgan ilmiy-amaliy yondashuvni taqdim etadi.