MILLIY TARBIYA TIZIMI VA REGGIO EMILIA YONDASHUVIDA BOLANING IJODIY FAOLIYATI: MADANIY QADRIYATLAR, TAʼLIM MUHITI VA PEDAGOGIK AMALIYOTLAR ASOSIDA QIYOSIY TAHLIL (Journal of Universal Science Research, 2026)
Ushbu maqola oʻzbek anʼanaviy tarbiya tizimi va Reggio Emilia yondashuvini qiyosiy tahlil qiladi. Oʻzbek tarbiyasi — kattaga hurmat, kichiklarga izzat, bola odobi, oila markaziyligi, mahalla instituti, mehnat tarbiyasi va anʼanaviy ijtimoiylashuv kabi qadriyatlarga tayangan holda bola shaxsini ijtimoiy-axloqiy asosda shakllantiradi. Reggio yondashuvi bolani ijodkor subekt sifatida koʻrib, uning “yuz til” orqali oʻrganish va izlanish qobiliyatini qoʻllab-quvvatlaydi. Tadqiqot har bir komponent boʻyicha Oʻzbekiston modeli → Reggio modeli → qiyosiy xulosani beradi va ikki yondashuvni uygʻunlashtirish imkoniyatlarini asoslaydi. Natijada Oʻzbekiston sharoiti uchun madaniy moslashgan gibrid taʼlim modeli taklif qilinadi.