O‘ZBEK TILI LISONIY MANZARASIDA “AQL VA DONOLIK” KONTSEPTLARINING KOGNITIV TAHLILI (Journal of Universal Science Research, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada o‘zbek tili lisoniy manzarasida “aql” va “donolik” kontseptlarining kognitiv-lingvistik xususiyatlari tadqiq etiladi. Ushbu kontseptlarning semantik maydoni, strukturaviy tarkibi hamda leksik, frazeologik va paremiologik birliklar orqali ifodalanish usullari tahlil qilinadi. Shuningdek, “aql” va “donolik” kontseptlarining milliy tafakkur, ma’naviy qadriyatlar hamda axloqiy qarashlar bilan bog‘liqligi ilmiy asosda ochib beriladi. Tadqiqot natijalari o‘zbek tilining kontseptual manzarasini aniqlashda muhim nazariy ahamiyat kasb etadi.