BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA RAQAMLI SAVODXONLIKNI SHAKLLANTIRISHNING INNOVATSION USULLARI (Journal of Universal Science Research, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida raqamli savodxonlikni shakllantirish muammosi zamonaviy ta’lim paradigmasi nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Raqamli transformatsiya sharoitida ta’lim tizimining mazmuni, metodlari va natijalariga qo‘yilayotgan yangi talablar o‘quvchilarda faqatgina elementar texnologik ko‘nikmalarni emas, balki axborotni tanqidiy qabul qilish, raqamli muhitda xavfsiz faoliyat yuritish, muloqot va hamkorlikni samarali tashkil etish kabi kompetensiyalarni shakllantirishni talab etmoqda. Tadqiqotda raqamli savodxonlik tushunchasining pedagogik mazmuni aniqlashtirilib, boshlang‘ich ta’lim bosqichida uni rivojlantirishning innovatsion usullari tizimli ravishda asoslab beriladi. Statistik ma’lumotlar va empirik kuzatuvlar asosida raqamli texnologiyalardan maqsadli foydalanish o‘quvchilarning bilish faolligi va o‘quv motivatsiyasiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi isbotlanadi.