MAKTABGACHA TA’LIM TIZIMIDA XODIMLAR SALOMATLIGINING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK ASOSLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu ishda maktabgacha ta’lim tizimida faoliyat yuritayotgan xodimlar salomatligining psixologik-pedagogik asoslari tahlil qilinadi. Pedagoglar va tarbiyachilarning jismoniy hamda ruhiy barqarorligi ta’lim-tarbiya jarayonining samaradorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatishi qayd etilgan. Xodimlar salomatligiga ta’sir etuvchi asosiy omillar - stress, emotsional charchoq, motivatsiyaning pasayishi va jamoadagi ijtimoiy-psixologik muhit xususiyatlari yoritiladi. Psixologik qo‘llab-quvvatlash, sog‘lom ishlar muhiti yaratish, kasbiy kompetensiyalarni rivojlantirish, interfaol metodlardan foydalanish va jamoaviy hamkorlikni mustahkamlash xodim salomatligini saqlashda muhim omil ekani asoslab beriladi. Shuningdek, pedagoglar salomatligini rivojlantirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar keltirilib, sog‘lom psixologik-pedagogik muhit ta’lim sifatini oshirishda hal qiluvchi ahamiyatga ega ekani ta’kidlanadi.