GIPERTONIYA SHAROITIDA KO‘Z TO‘R PARDASI TOMIRLARINING STRUKTURAVIY O‘ZGARISHLARI VA FITOTERAPEVTIK YONDASHUVLAR (Journal of Universal Science Research, 2025)
Bugungi kunda arterial gipertoniya eng keng tarqalgan surunkali kasalliklardan biri bo‘lib, u nafaqat yurak va buyraklarga, balki ko‘zning mikrosirkulyator tizimiga ham jiddiy salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Gipertonik retinopiya — arterial bosimning oshishi natijasida to‘r parda (retina) tomirlarida yuzaga keladigan morfologik o‘zgarishlar majmuasidir. Bu holat o‘z vaqtida aniqlanmasa yoki davolanmasa, ko‘rish qobiliyatining pasayishi va hatto ko‘rlikka olib kelishi mumkin. An’anaviy terapiya bilan bir qatorda, so‘nggi yillarda fitoterapevtik usullar keng qo`llanilmoqda. Fitopreparatlarning antioksidant, angioprotektiv va yallig‘lanishga qarshi xususiyatlari ularni retinal tomir o‘zgarishlarini oldini olish va korreksiya qilishda istiqbolli vositalar sifatida ahamiyatga ega.