DORIVOR QIZILMIYA ILDIZINING SHIFOBAXSH XUSUSIYATLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Qizilmiya ilmiy jihatdan Glycyrrhiza glabra nomi bilan tanilgan va Leguminosae oilasiga tegishli. Uning 30dan ortiq turlari butun dunyoda keng tarqalgan. Markaziy va Janubiy-G‘arbiy Osiyo va O‘rta yer dengizi mintaqasida o‘sadigan o‘simlik bo‘lib, dunyoning mo‘tadil va subtropik mintaqalarda yetishtiriladi. Qizilmiya ildizi ekstrakti turli xil foydali ta‘sirlarga ega: tomoq infeksiyalari, sil, nafas olish, jigar kasalliklari, antibakterial, yallig‘lanishga qarshi, oshqozon va o‘n ikki barmoqli ichak yaralari va saraton yaralarini davolashda foydalaniladi. Qizilmiya turlarining diuretik, xoleritik, insektitsid sifatida ishlatiladigan va yo‘tal, shamollash va og‘riqli shishlar uchun an‘anaviy tibbiyotda ko‘rsatilgan turli patologik holatlarda samarali davo hisoblanadi.