O‘ZBEKISTON HUDUDIDAGI DORIVOR O‘SIMLIKLARNING KIMYOVIY TARKIBI VA FARMAKOLOGIK XUSUSIYATLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
O‘zbekiston hududi florasi dorivor o‘simliklarga nihoyatda boy bo‘lib, Respublikada 4500 dan ortiq yovvoyi o‘simlik turi aniqlangan. Shundan 600 ga yaqini dorivor sifatida xalq tabobati va farmatsevtika sohasida qo‘llaniladi. Dorivor o‘simliklarning kimyoviy tarkibini o‘rganish farmatsevtika sanoati uchun yangi dori vositalari ishlab chiqishda, shuningdek, xalq tabobatida mavjud tajribalarni ilmiy asoslashda muhim ahamiyat kasb etadi. Bugungi kunda ekologik toza, tabiiy manbalardan olingan preparatlarga talab ortib borayotgani ushbu mavzuni yanada dolzarb qiladi.