STRESSGA QARSHI DORIVOR O‘SIMLIK EKSTRAKTLARINING TA’SIRI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Hozirgi zamonda insonlarda ruhiy-emotsional zo‘riqish, mehnat va o‘quv jarayonidagi ortiqcha yuklama, noqulay ijtimoiy omillar hamda ekologik ta’sirlar tufayli stress holatlari keng tarqalgan. Stress uzoq davom etsa, asab tizimi, yurak-qon tomir va immun tizimida turli buzilishlarga olib keladi. Shu sababli stressga qarshi tabiiy, kam nojo‘ya ta’sirga ega bo‘lgan dorivor vositalarni izlab topish va ilmiy asoslash dolzarb hisoblanadi. Dorivor o‘simlik ekstraktlari ushbu yo‘nalishda katta amaliy ahamiyatga ega.