DIZARTRIYA NUQSONIGA EGA BO‘LGAN BOLALARNI NUTQ JARAYONIGA TAYYORLASH YUZASIDAN KORREKSION-PEDAGOGIK ISHLARNING ILMIY, NAZARIY ASOSLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Mazkur maqolada dizartriya nuqsoniga ega bo‘lgan bolalarni nutq jarayoniga tayyorlashga qaratilgan korreksion-pedagogik ishlarning ilmiy va nazariy asoslari yoritilgan. Dizartriya nutq buzilishining psixofiziologik xususiyatlari, bolalarda nutq faoliyatining shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar hamda samarali korreksion yondashuvlar tahlil qilinadi. Shuningdek, nutq apparatini rivojlantirish, sensor-motor faoliyatni faollashtirish va kommunikativ ehtiyojni shakllantirishga qaratilgan zamonaviy pedagogik qarashlar ochib beriladi. Maqola maktabgacha va boshlang‘ich ta’lim yoshidagi dizartriyali bolalar bilan ishlovchi mutaxassislar uchun nazariy-amaliy ahamiyatga ega.