MIOKARD INFARKTI XASTALIGIDA YURAK TO‘QIMALARINING MORFOLOGIK HOLATI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Miokard  infarkti  o‘tkir  ishemik  nekroz o‘chog‘idan  iborat  bo‘lib,  yurak  ishemiya kasalligi   guruhida   muhim   o‘rinni   egallaydi, chunki yuqori darajada rivojlangan mamlakatlarda o‘lim hollariga hammadan ko‘ra ko‘proq sabab  bo‘ladi,  u  hamma  yoshdagi  kishilarda uchrashi mumkin. Miokard infarkti bemorlarda  9798  %  holatda  yurakning  koronar arteriyasi ateroskleroz bilan ta’sirlanganda uchraydi.  Yurak  koronar  arteriyaning  tiqilib qolishiga olib keladi. Yurakning koronar arteriyasining  o‘tkir  siqilishi  uzoq  vaqt  davom etsa, miokard infarkti paydo bo‘ladi. Kapillyar yorilib ketgandan so‘ng, uning ichida qon bilan aralashib, trombotsitlar  agregatsiyasi  rivojlanadi.