O‘ZBEKISTONDA INSULT BILAN KASALLANGAN BEMORLARNING IJTIMOIY KO‘RSATKICHLARINING TAXLILI: TOSHKENT SHAHRI MISOLIDA (Journal of Universal Science Research, 2025)
O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirliging tahlil natijalari va ilmiy nashir ma’lumotlariga ko‘ra, O‘zbekistonda har yili 60 mingdan ortiq insult ( bosh miya qon aylanishning o‘tkir buzulishi) holatlari ro‘yxatga olinadi. Shu bilan birga insultdan keyingi nogironlik 83,3 foizni, kasalxonalar o‘lim foizi esa 17,7 foizni tashkil etadi. Jahon Sog‘liqni saqlash tashkiloti ma’lumotiga ko‘ra iqtisodiy rivojlangan mamlakatlarda insult o‘lim sabablari orasida uchinchi o‘rinda, ikkinchi o‘rinda faqat yurak qon-tomir kasalliklari va onkologik kasalliklar turadi.