O’PKA SARATONIDA ERTA LABORATOR DIAGNOSTIKASI AHAMIYATI (Journal of Universal Science Research, 2025)
O‘pka saratoni – nafaqat O‘zbekistonda, balki butun dunyoda yuqori o‘lim ko‘rsatkichiga ega bo‘lgan onkologik kasallikdir. Ko‘pchilik hollarda bu kasallik simptomlar bilan namoyon bo‘lmasligi sababli, kechikkan holda aniqlanadi. Shu bois, o‘pka saratonining erta diagnostikasi ahamiyatli bo‘lib, bunda invaziv bo‘lmagan, tezkor va nisbatan arzon usullarni joriy etish zarur hisoblanadi. Balg‘am va plevral suyuqlik sitologiyasi shunday metodlardan biri bo‘lib, o‘simtali hujayralarni bevosita mikroskop ostida aniqlash imkonini beradi.