KOSMETIK VOSITALAR VA GIGIYENA: GOʻZALLIK UCHUN XAVFSIZLIK MEZONLARI. (Journal of Universal Science Research, 2025)
Zamonaviy jamiyatda tashqi ko‘rinish va estetik go‘zallikka intilish kuchaymoqda. Ayniqsa, yoshlar va ayollar orasida kosmetik vositalardan foydalanish keng tarqalgan. Go‘zallik mahsulotlari tashqi ko‘rinishni yaxshilasada, ularning gigiyenik xavfsizligi, tarkibi va to‘g‘ri qo‘llanilishi salomatlik uchun muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotlar kosmetik vositalarning noto‘g‘ri yoki gigiyenik talablarga zid qo‘llanishi teri kasalliklari, allergik reaksiyalar va gormonal buzilishlarga olib kelishini ko‘rsatmoqda. Ko‘pchilik foydalanuvchilar mahsulot tarkibi va amal qilish muddatiga e’tibor bermasdan foydalanadi. Shu bois gigiyena qoidalariga amal qilish, tarkib xavfsizligini nazorat qilish va foydalanuvchilar xabardorligini oshirish bugungi kunning dolzarb masalasidir.