MIKROORGANIZMLARNING ANTIBIOTIKLARGA REZISENTLIGINING OSHIB KETISHI SABABLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko‘ra, har yili 700 000 dan ortiq inson antibiotiklarga chidamli infeksiyalar tufayli hayotdan ko‘z yumadi. 2050-yilga borib bu ko‘rsatkich 10 milliongacha yetishi mumkinligi taxmin qilinmoqda. Bu esa nafaqat tibbiy, balki ijtсimoiy-iqtisodiy jihatdan ham jahon hamjamiyatiga ulkan xavf tug‘diradi. Antibiotiklarga rezistentlik sog‘liqni saqlash tizimlarining ishonchliligiga, kasalliklarning davolanish muddatlariga va sog‘liq uchun sarflanadigan xarajatlarga salbiy ta’sir ko‘rsatadi.