ОИВ БИЛАН КАСАЛЛАНГАНЛАРДА БЛАСТОЦИСТАЛАР ГЕНОТИПЛАРИНИ ЎРГАНИШ (Journal of Universal Science Research, 2025)
ОИВ инфекцияси вирус табиатли сурункали юқумли касаллик бўлиб, асосан иммун тизимини зарарлаб, оппортунистик касаллик ва ўсмалар ривожланишига сабаб бўлади ва антиретровирус терапия ўтказилмаганда ўлим ҳолати билан якунланади [Raimondo M. эt al., 2017; Guaraldi G., 2019]. Бугунги кунда иммунитет танқислиги бўлган шахслар сонининг ортиб бориши туфайли патоген ичак содда ҳайвонлари Lamblia intestinalis ва Entamaeba hystolitica билан бирга Blastocystis spp, Cryptosporidium spp ва Cyclospora spp нинг учраш частотаси ҳам кўпайди [Бартлетт Д., 2012; Taylor T.H., 2016].