OILAVIY SIL O`CHOQLARIDA LATENT SIL INFEKTSIYASI (Journal of Universal Science Research, 2025)
JSST tomonidan ta'riflanganidek, latent sil infektsiyasi (LTI) - sil kasalligi jarayoni faolligining klinik belgilari bo'lmaganda, inson organizmiga tuberkulyoz mikobakteriyalarining patogen shtammlarining kiritilishiga barqaror immunitet reaktsiyasining mavjudligi. JSST ekspertlarining ta'kidlashicha, sayyoramiz aholisining qariyb 25 foizi LTBI tashuvchilardir. Yashirin sil kasalligining inson hayoti davomida faollashishi xavfi 5 dan 15% gacha o'zgarib turadi, bunda eng yuqori xavf patogen inson tanasiga kirgan paytdan boshlab birinchi besh yil ichida sodir bo'ladi, ko'pincha bola yoki o'smirlarda kuzatiladi.