GRETL AMALIY DASTURIY PAKETIDA SURXONDARYO VILOYATI CHAKANA SAVDO AYLANMASI HAJMINING ASOSIY KO`RSATKICHLARI ARIMA MODELI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada Surxondaryo viloyati chakana savdo aylanmasining asosiy ko‘rsatkichlari ARIMA modeli yordamida ekonometrik tahlil qilindi. Tadqiqotda 2010–2022-yillar oralig‘idagi statistik ma’lumotlardan foydalanilib, vaqtli qatorlarning statsionarligi kengaytirilgan Dikki–Fyuller testi orqali tekshirildi. Modelning optimal shakli ARIMA(3,2,0) ko‘rinishida aniqlanib, uning parametrlarini baholash natijasida pseudo R² ≈ 0,95 va McFadden R² ≈ 0,94 ko‘rsatkichlari olindi. Bu esa modelning yuqori aniqlikka ega ekanligini ko‘rsatadi.