CHOʻLPON SHEʼRIYATIDA ISTIQLOL VA MA'RIFAT GʻOYALARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada XX asr  oʻzbek adabiyotining zabardast namoyondalaridan biri,millat fidoyisi boʻlgan Abdulhamid Choʻlponning she'riyatida namoyon boʻlgan istiqlolparvarlik va ma'rifatparvarlik gʻoyalari tahlil qilinadi.Ozodlik,uygʻonish va milliy oʻzlikka qaytish gʻoyalari yoritiladi. Maqolada Choʻlpon sheʼriyati orqali milliy uygʻonish ruhining qanday ifodalanganiga e'tibor qaratiladi. “Goʻzal Turkiston”, “Bahorni sogʻindim”, “Xalq”, “Koʻngil” kabi she’rlar misolida Choʻlponning badiiy obrazlari, tarixiy haqiqatga munosabati va erkinlik ruhini tarannum etish mahorati koʻrsatib beriladi. Maqola Choʻlponning ijodida xalqni uygʻotish, milliy ongni shakllantirish, istiqlol va ma’naviy erkinlikni targʻib qilishga bo‘lgan intilishini yoritadi