TASHQI OMILLAR TA'SIRIDA ODAMDA UCHRAYDIGAN ALLERGIK KASALLIKLAR. (Journal of Universal Science Research, 2025)
Allergiya – organizmning baʼzi moddalarga (allergenlarga) nisbatan gʻayritabiiy, oʻta sezuvchanlik reaksiyasi. Atrof-muhitning ifloslanishi, yangi turdagi allergenlarning paydo boʻlishi va ovqatlanish ratsionidagi oʻzgarishlar kabi tashqi omillar taʼsirida allergik kasalliklar soni butun dunyo boʻylab ortib bormoqda. Bu kasalliklar nafaqat bemorlarning hayot sifatini yomonlashtiradi, balki sogʻliqni saqlash tizimi uchun ham katta iqtisodiy yuk boʻladi. Allergik kasalliklar nafas yoʻllari (bronxial astma, allergik rinit), teri (atopik dermatit, eshakemi) va ovqat hazm qilish tizimi (ovqat allergiyasi) kabi turli organ tizimlarida namoyon boʻlishi mumkin.