SAMARQAND AN’ANAVIY BADIIY KULOLCHILIGINING O‘ZIGA HOS USLUB VA YO‘NALISHLARINING ILMIY ASOSLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqola Samarqand an’anaviy badiiy kulolchiligining o‘ziga xos uslubi va yo‘nalishlarini tarixiy, texnik va estetik jihatlari bilan ilmiy asosda tahlil qiladi. Maqolada kulolchilikning neolit davridan boshlab paydo bo‘lishi, qadimiy jamiyatlarda ayollar tomonidan boshlangani, keyinchalik erkaklarning ham bu hunarga qo‘shilgani qayd etiladi. Ayniqsa, O‘rta Osiyoda, jumladan, Samarqandda kulolchilik san’atining IX–XII asrlarda rivoj topib, Temuriylar davrida o‘zining eng yuqori cho‘qqisiga chiqqani ta’kidlanadi.