AEGILOPS L. TURKUMI VAKILLARI URUGʻLARINING UNISHIGA HARORATNING TA’SIRINI OʻRGANISH (Journal of Universal Science Research, 2025)
Maqolada Aegilops L. (Qasmaldoq) turkumiga kiruvchi ayrim turlar: Aegilops trinucalis L., Aegilops cylindrica Host., Aegilops tauschii Coss., Aegilops crassa Boiss. turlari urugʻlarining turli harorat diapazonida unuvchanligi oʻrganildi. Oʻrganganilgan turlar past haroratda (5oC) urugʻlarning rivojlanishi uzoq vaqtni talab qildi. Yuqori haroratda esa (35 oC) urugʻlarning unishi uchun yuqori namlik talab qilindi va bu harorat diapazonida ham urugʻlarning rivojlanishi uchun birmuncha koʻproq vaqt talab qildi. Urugʻlarning unib chiqishi uchun optimal harorat 20-25 oC ekanligi aniqlandi.