Iqlim o‘zgarishining ekinlar hosildorligiga ta’sirini baholashda modellashtirish yondashuvlari: DSSAT va AquaCrop modellarining roli (Journal of Universal Science Research, 2025)
Iqlim o‘zgarishi qishloq xo‘jaligi tizimlariga jiddiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Hosildorlikdagi o‘zgarishlarni tahlil qilish va prognoz qilish uchun matematik modellashtirish tizimlari, xususan DSSAT va AquaCrop modellaridan keng foydalanilmoqda. Ushbu sharhda har ikkala modelning imkoniyatlari, cheklovlari va ularning iqlim ssenariylari ostida ekinlar hosildorligini baholashdagi samaradorligi tahlil etiladi.