ARALASH EKINLAR YETISHTIRISH TEHNOLOGIYASI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Qishloq xo‘jaligida yer resurslaridan samarali foydalanish va barqaror hosildorlikni ta’minlash dolzarb muammo hisoblanadi. Aralash ekinlar tizimi – bir maydonda bir vaqtning o‘zida ikki yoki undan ortiq ekin turlarini yetishtirish. Xorazm vohasi o‘tloqi allyuvial tuproqlarida tarvuz, pomidor va kartoshka navlarini aralash ekish usulining agrotexnologik jihatlari va iqtisodiy samaradorligi tadqiq qilingan. Tadqiqotda aralash ekin yetishtirish turlari, qatorlararo, aralash ekish sxemalari qoʻllanilib, ularning oʻsish dinamikasi, hosildorlik darajasi, suv va ozuqa moddalaridan foydalanish samaradorligi o‘rganilgan. Natijalarga koʻra, aralash ekish tizimi yer maydonidan unumli foydalanish, tuproq unumdorligini oshirish va zararkunandalarga chidamlilikni kuchaytirish imkonini beradi