QORAQALPOG’ISTON USTYURT PLATOSINING Lepidoptera FAUNASINING BIOEKOLOGIK XUSUSIYATLARI VA XILMA-XILLIGI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu tadqiqot Qoraqalpog’iston Respublikasining Ustyurt platosida Lepidoptera (kapalaklar) faunasining bioekologik xususiyatlari va xilma-xilligini o‛rganishga bag’ishlangan. 2025 yilning mart va aprel o‛tkazilgan dala tadqiqotlari natijasida 17 ga yaqin tur aniqlanib, ulardan 1 tasi O‛zbekistonning “Qizil kitobi”ga kiritilgan noyob turlar sifatida qayd etildi. Tadqiqotda turlarning tarqalishi, trofik aloqalari va antropogen omillarning tasiri tahlil qilindi. Ustyurt platosining ekologik monitoringi va noyob turlarni muhofaza qilish bo‛yicha takliflar ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari Markaziy Osiyo cho‛l ekotizimlarining bioxilma-xilligini saqlashga xizmat qiladi.