NASRIY MATNLARNING PRAGMATIK TAHLILI - NAZARIY TAMOYILLAR VA METODIK YONDASHUVLAR (Journal of Universal Science Research, 2025)
Mazkur maqola nasriy matnlarning pragmatik tahlili jarayonida asosiy nazariytamoyillar va metodik yondashuvlarni o‘rganishga bag‘ishlangan. Matnning tilshunoslikva adabiyotshunoslik nuqtai nazaridan ko‘rib chiqilishi, ularning mazmuniy vakommunikativ xususiyatlarini tahlil qilish orqali pragmatik imkoniyatlari aniqlanadi.Maqolada til birliklari vositasida ifodalangan kommunikativ maqsadlar va kontekstningroli keng yoritiladi. Shuningdek, zamonaviy lingvistik yondashuvlar asosida tahlil qilishusullari ham ko‘rib chiqiladi.Pragmatikaning asosiy tushunchalari — nutq aktlari, implikatura, deiksis,presuppozitsiya va kontekstual tahlillar asosida nasriy matnning chuqur ma’nodagiqatlamlari ochib beriladi. Ushbu yondashuv orqali matndagi g‘oya, muallif pozitsiyasi vao‘quvchi bilan muloqot munosabatlari aniqlanadi. Maqola, ayniqsa, tilshunoslar,adabiyotshunoslar va matn tahlilchilari uchun ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi. Nazariyyondashuvlar asosida misollar bilan boyitilgan holatda mavzu yoritiladi