PSIXOLOGIK KASALLIKLAR VA NEVROZ (Journal of Universal Science Research, 2024)
Psixologik kasalliklar inson ruhiyati va hissiyotlariga ta‘sir qiluvchi holatlar bo‘lib, ular turli sabablarga ko‘ra yuzaga kelishi mumkin: genetika, stress, travma yoki atrof-muhit omillari. Psixologik kasalliklar inson ruhiyati, hissiyotlari va xulq-atvoriga ta’sir qiluvchi sog‘liq muammolaridir.Ushbu kasalliklarning keng tarqalgan turlari orasida depressiya, tashvish buzilishlari, shizofreniya, ikki qutbli buzilish va travmadan keyingi stress buzilishi mavjud. Bemorlar odatda kayfiyatning o‘zgarishi, stress, gallyutsinatsiyalar, ijtimoiy qo‘rquv yoki o‘z-o‘ziga qasd qilish fikrlarini boshdan kechirishadi. Muolaja odatda psixoterapiya, dorilar va sog‘lom turmush tarzini qo‘llashni o‘z ichiga oladi. Psixologik sog‘liqni saqlash inson hayot sifati va jamiyatdagi faoliyatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi.