Favqulodda vaziyat tushunchasi va bunday vaziyatlarda profilaktika inspektorining faoliyati (Journal of Universal Science Research, 2023)
Insoniyat sivilizatsiyasi davomida qadimdan inson o’z hayoti va xo‘jalik yuritish uchun maqul bo‘lgan tabiiy muhit holatini o‘zgartiruvchi noqulay va xavfli tabiat hodisalari va jarayonlari bilan doimo birga bo‘lib kelgan. Vaqt o'tishi bilan, sivilizatsiya rivojlanishi bilan insonning o'zi yarata boshlagan xavf-xatarlar paydo bo'la boshladi. Ushbu tabiat hodisalari turlarining soni va xilma-xilligi ishlab chiqarishning murakkabligi va insonning g'ayrioddiy tabiiy sharoitlarga ega bo'lgan hududlarga kirib borishi bilan ortib bormoqda. Ular noqulaylik tug'dirishi bilan birga, ko’plab yo’qotishlarga sabab bo’lmoqda.