QO’YTIKAN (XANTHIUM-STRUMARIUM-L) O’SIMLIGIDAN KIMYOVIY MODDALARNI AJRATIB OLISH ISTIQBOLLARI (Journal of Universal Science Research, 2023)
Xanthium Strumarium-L an'anaviy ravishda tibbiyotning turli shakllarida qo'llaniladigan keng tarqalgan begona o'tdir. Ushbu o'simlikning turli xil kimyoviy tarkibi uning faol tarkibiy qismlarini potentsial farmakologik qo'llash uchun ajratib olishga katta qiziqish uyg'otdi. Xanthium Strumarium-L tarkibidagi birikmalar, jumladan, sesquiterpen laktonlari, flavonoidlar, alkaloidlar va fenolik kislotalar kuchli biologik faollikni, jumladan, saratonga qarshi, yallig'lanishga qarshi va mikroblarga qarshi xususiyatlarni namoyish etadi. Xanthium Strumarium-L dan faol tarkibiy qismlarni ajratish bo'yicha keyingi tadqiqotlar ularning terapevtik va dori-darmonlarni kashf etishdagi to'liq salohiyatini o'rganish uchun zarur. Ushbu maqolada quyidagi o’simlikdan kimyoviy moddalarni ajratib olish istiqbollari haqida ma’lumot berilgan