БОЛАЛАРДА ЗОТИЛЖАМ КАСАЛЛИГИ (Journal of Universal Science Research, 2024)
Зотилжам касаллиги ўпка паренхимасини ўткир инфекцион касаллиги  ҳисобланиб, вируслар, бактериялар замбуруғлар билан чақирилиши мумкин. Шунинг учун зотилжам билан  беморларни иммунизация қилиш , тўғри овқатлантириш ва экологик зарарли омилларни четлатиш билан олдини олиш мумкин. Бактериялар билан чақирилган зотилжамни антибиотиклар билан даволаш мумкин, аммо зотилжам билан 30%  болалар  керакли антибиотикларни олишади. Бутун дунёда болалар ўлимини асосий сабабларидан бири  зотилжам  ҳисобланади. Ҳар йили  I,I миллион 5 ёшгача бўлган болалар зотилжамдан ўлади. Зотилжам касаллиги кенг тарқалган бўлиб, агар бу касалликни эрта аниқлаб, вақтида шифохонага ётқизиб, даволаса асоратсиз ўтади.