Ижтимоий-сиёсий лексиканинг лингвистик тавсифи (Journal of Universal Science Research, 2023)
Жамият, сиёсий, ижтимоий тизимнинг ўзгариши кўп тил ривожига ўз таъсирини ўтказмай қолмайди, албатта. Айниқса, миллий тилда ижтимоий-сиёсий лексикаси таркибидаги ўзгаришлар фаол бўлиб, буларга янги тушунчалар, уларнинг семантикаси ва ўзлашмаларни киритиш мумкин. Газета – публицистик услубда фаол ўзлаштириш ходисаси шиддатли, кенг кўламли ва кўп босқичли характерга эга: сўзлашув услубининг лексик элементлари, сўз ясалиш воситалари ва синтактик нақшлар газета публицистикасига, унинг барча жанр турларига кириб боради, хатто, ҳар доим ахборотларни тегишли воситаларни танлаш йўли билан китобий-расмий тарзда узатилиши билан фарқ қиладиган газеталарнинг биринчи саҳифаларида ҳам бу ҳолат кузатилмокда. Ижтимоий-сиёсий лексиканинг асосий  ва муҳим хусусиятларидан бири  объектив воқеликнинг номинация қилинган ҳодисалари  ҳамда экстралингвистик алоқалар билан белгиланади.