PAST MOLEKULYAR OG‘IRLIKDAGI MODDALARNI BENZOL, DIOKSAN, TETRAGIDROFURAN (TGF) BILAN SUYUQLIK EKSTRAKTSIYASI VA O‘TA KRITIK CO2 EKSTRAKTSIYASI BILAN AJRATISH. (Journal of Universal Science Research, 2023)
Maqolada sholi somoniga ion suyuqligi [BMIM][Cl] (1-butil-3-metilimidazolin) bilan isjlov berilgach, organik erituvchilar (benzol, dioksan, tetragidrofuran (TGF)) bilan suyuqlik ekstraktsiyasi va o‘ta kritik CO2 ekstraktsiyasi bilan past molekulyar og‘irlikdagi fraksiyalash mahsulotlarini [BMIM][Cl] dan ajratish imkoniyatini qiyosiy o‘rganish amalga oshirilganligi muhokama qilinadi. [BMIM][Cl] xona haroratida (NPF fraktsiyasi) erimaydigan fraksiyalash mahsulotlarini cho‘ktirish uchun oldindan uch kun davomida saqlangan. Maksimal fraksiya rentabelligi somonni 140°C da (2 soat) issiqlik bilan ishlov berishdan so‘ng olingan va 2,4% ni tashkil etgan.