BACHADON BO’YNI SARATONINING SURXONDARYO VILOYATIDA EPIDEMIOLOGIK KO’RSATKICHI. (Journal of Universal Science Research, 2024)
Bachadon bo‘yni saratoni ayollar orasida keng tarqalgan va jiddiy onkologik kasallik hisoblanadi. Ushbu saraton turi asosan papillomavirus (HPV) infeksiyasi bilan bog‘liq bo‘lib, dastlabki bosqichlarda simptomlarsiz kechishi mumkin. Bachadon bo‘yni saratoniga qarshi samarali kurashish uchun vaksinatsiya va muntazam skrining dasturlari muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotlar ko‘rsatadiki, vaksinatsiya orqali HPV infeksiyasini oldini olish va erta tashxis qo‘yish orqali saratonning oldini olish mumkin. Ushbu tadqiqot Surxondaryo viloyatida bachadon bo‘yni saratoni bilan bog‘liq holatlarni o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotda viloyatda kasallikning tarqalish darajasi, diagnostika va davolash usullari, shuningdek, profilaktika choralari tahlil qilinadi.