«RAMUZ ShAX» DÁSTANÍNDA QOLLANÍLǴAN LEKSIKALÍQ ANTONIMLER (Journal of Universal Science Research, 2024)
Qaraqalpaq tili leksikalıq jaqtan júdá bay. Bunı ásirler dawamında áwladtan-áwladqa miyras bolıp qalǵan 100 tomlıq folklorlıq shıǵarmalarımız dálilleydi. Folklorlıq shıǵarmalardıń ishinde eń kólemlisi dástanlar bolıp esaplanadı. Dástanlardıń tilin izertlew, ondaǵı leksikalıq birliklerge analiz jasaw hám házirgi qaraqalpaq ádebiy tili menen salıstırıp úyreniw búginniń áhmiyetli wazıypalarınan esaplanadı. Bul maqalada «Ramuz shax» dástanındaǵı leksikalıq antonimlerge toqtap ótildi hám olardıń qollanılıw ózgeshelikleri házirgi qaraqalpaq ádebiy tili, sonday-aq qubla dialekti menen salıstırıp izertlenildi.