(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2024)
Surunkali yurak yetishmovchiligi global muammolardan biri bo‘lib, butun dunyo bo‘ylab aholining 1-2 foiziga va taxminan 64 million insonlar bu kasallik bilan kurashadi. Arterial gipertenziyasi mavjud bemorlarda doimiy yuqoiri bosim ostida kompensator mexanizm rivojlanib chap qorincha gipertrofiyasi va dastlab saqlangan zarb hajmli surunkali yurak yetishmovchiligi, keyinchalik esa pasaygan zarb hajmi bilan kechuvchi surunkali yurak yetishmovchiligi rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Arterial gipertenziyali bemorlarda surunkali yurak yetishmovchiligining erta bosqichlarda aniqlanishi va kerakli davo choralarining qo‘llanilishi kasallikga ijobiy ta’sir o‘tkazib zarb hajmining saqlanishiga olib keladi.