(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Bizga ma’lumki, ko‘hna va navqiron Buxoro shahri o’zining juda boy madaniyati va san’atiga ega. Shuningdek ushbu shahar o‘zining mahalliy folklor qo‘shiqlari bilan dong taratgan. Uzoq yillar davomida Buxoro folklor qo‘shiqlari namunalari to‘planib chop etilgan va ilmiy-nazariy asosda o‘rganilgan. Buxorcha” asosan xalq qo‘shiq va raqslaridan tarkib topgan bo‘lsada ular orasida ulug‘ shoirlarimiz Foniy Kashmiriy (1615-1628-1670) “Ey bodaparaston”, Abdurahmon Jomiyning o‘zbek tiliga o‘girilgan “Bugun oqmoqda yoshim dona-dona” va “Istar edim”, Maxfiy- Zebiniso (1639-1702) ning “To bodi sabo”, Nozim Hirotiy (1601/1625-1671)ning “Jononaye” g‘azallari, shuningdek, nomlari adabiyotimiz tarixida u qadar ma’lum bo‘lmagan Soleh (XVIII asr)ning “Az sarat gardam” (Boshingdan o‘rgilay) muxammasi va Ishoqning “Dasti bolurina tamosho kuned” (Oppoqina qo‘lini tomosha qiling) qo‘shig‘i ham bor. Bularning barchasi yetti qo‘shiq bo‘lib, 123 misrani tashkil etadi.