(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Zamonaviy pediatriyaning eng dolzarb muammolaridan biri pulmonologik va allergik kasallikdir. Bu ularning tarqalishining yuqori darajasi, klinik koʻrinishlarning ogʻir shakli va kasallanishning doimiy oʻsishi bilan bogʻliq boʻlib, bu koʻpincha bolalar hayot sifatining yomonlashishiga, nogironlikka va baʼzi hollarda bolalar oʻlimiga olib keladi. Ular orasida eng ogʻir kasalliklar atopik dermatit, bronxial astma (BA), allergik rinit, diatezlar boʻlib, bu kasalliklar hozirgi kunda nafaqat tibbiy, balki ijtimoiy muammo hisoblanadi. Soʻnggi ilmiy tadqiqotlar ma’lumotlariga koʻra, hozirgi bolalarda shifoxonadan tashqari pnevmoniyalar bronxial astma, allergik rinit, atopik dermatit va diatezlar bilan kuzatilmoqda.