(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Ўшбу мақолада болаларда бош мияда қон айланишининг ўткир бўзилишига олиб келувчи сабаблар ўрганилди. Яъни Сурҳондарё вилояти Болалар кўп тармоқли тиббиёт маркази Неврология ва Реанимация бўлимларида ётиб даволанган болаларни текширувдан ўтказилди. Текширувмизда чақалоқларда МҚАЎБ травма, гипоксия, синус ва веналарнинг тромбози ҳисобига, 4 ёшдан 11 ёшда юрак туғма ва орттирилган нуқсони натижасида ҳамда 12 ёшдан 17 ёшгача бўлган болаларда қон томир аневризмаси ва инфекцион аллергик васкулит натижасида юзага келган.