(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Buxoro viloyati Masjidi kalon memoriy yodigorligidan olib kelingan devorlarni tashqi qismini bezatishda islarilgan mayolika bo‘laklari energiya dispets NEX DE rentgen floraesent yordamida taxlil qilinganda o‘sha davr usta hunarmandlari turli ranglarni xosil qilishda kimyoviy moddalardan juda moxirlik bilan foydalangani ko‘rishimiz mumkin. Ranglar taxliga ko‘ra qora jigarrangni Mn ning turli o‘ksid aralashmalari hosil qilganini, yashil rangni asosan Cu elementining birikmalari bundan tashqari Co, Zn, As larning birikmalariham aniqlandi. O‘z navbatida ko‘k, oq, sariq ranglarni hosil qilishda Co, Sn, Sb elementlarining oksid va murakkab birikmalaridan foydalanganligi, yuqori haroratda ranglarning hosil qilinganligi aniqlandi.