(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2026)
Mazkur maqolada Cu-Zn-Pb tarkibli polimetall konsentratning kimyoviy va fazaviy tarkibi rentgen-fluoressent hamda rentgen-fazaviy tahlil usullari asosida o‘rganildi. Tadqiqotda XRF natijalari namunaning asosiy komponentlari SO₃, ZnO, Fe₂O₃, PbO va CuO bilan ifodalanishini ko‘rsatdi. XRD natijalari esa konsentrat tarkibida CuCl, FeN, Cu₂FeS₄Sn, Ca-Zr-Ti oksidli faza va Pb₂O₃ kabi ehtimoliy kristall fazalar mavjudligini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, difraktogrammada amorf fonning yuqoriligi va kristallik darajasining pastligi XRD natijalarini ehtiyotkorlik bilan talqin qilish zarurligini bildiradi. Tadqiqotda XRF va XRD natijalarining o‘zaro mosligi, farqli jihatlari va texnologik ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilindi. Olingan natijalar polimetall konsentratlarni qayta ishlashdan oldin ularning kimyoviy hamda fazaviy tarkibini kompleks baholash zarurligini asoslaydi.