(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda mustaqil faoliyatni shakllantirish jarayonida qoʻl mehnatining psixologik-pedagogik mexanizmlari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida qoʻl mehnati mashgʻulotlarining bola tafakkuri, irodaviy sifatlari va ijodiy tashabbuskorligiga koʻrsatadigan integrativ taʼsiri nazariy va amaliy dalillar asosida asoslab beriladi. Metodologik yondashuv sifatida kompetensiyaga yoʻnaltirilgan pedagogika, faoliyat nazariyasi hamda konstruktivistik taʼlim paradigmasi birgalikda qoʻllanilgan boʻlib, bu esa qoʻl mehnati jarayonining mustaqillikni rivojlantirishdagi oʻrnini kompleks baholash imkonini beradi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, qoʻl mehnatining tizimli tashkil etilishi bolalarda mustaqil qaror qabul qilish, muammoli vaziyatlarni hal etish va ijodiy mahsul yaratish kabi yuqori darajadagi kognitiv-amaliy koʻnikmalarni shakllantirishda muhim omil hisoblanadi. Mazkur ish maktabgacha taʼlim jarayonida mehnat faoliyatidan innovatsion pedagogik instrument sifatida foydalanishning samaradorligini ilmiy asoslab beradi.