(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Maqolada pestitsidlarning tuproq mikroflorasiga ta’siri, ularning ekologik xavfsizlik va tuproq unumdorligiga bo‘lgan salbiy oqibatlari yoritilgan. Mikroorganizmlar tuproqning o‘zini o‘zi tozalash jarayonida, biogen aylanishlarda va ksenobiotiklarning detoksikatsiyasida muhim rol o‘ynaydi. Pestitsidlarning ortiqcha qo‘llanilishi mikroorganizmlar soni va xilma-xilligini kamaytiradi, natijada tuproqning biologik faolligi susayadi. Shu bois pestitsidlarning kam zaharli, tez parchalanuvchi shakllarini yaratish va mikroorganizmlar yordamida ularni biotizimdan chiqarib tashlash dolzarb masala hisoblanadi.