(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Orol dengizining qurishi hosil bo’lgan ulkan iqlim o’zgarishlari yangi Orolqum cho’lining paydo bo’lishi, havodagi chang (aero) miqdori va uning hosil bo’lishiga ta’sir qiladi. Bu yerda Orolbo’yi iqlimiy ofatning atmosferadagi chang-tuz bo’ronlari (CSDS) faol moddalarga, tarkibdagi moddalarni saqlashga qodirdir, o’g’itlar tarkibiga kiruvchi zaharlanishlar va yuqori tuz miqdori paydo bo’lishiga olib kelishi mumkin bo’lgan tahlillar, ushbu o’zgarishlar inson, qishloq xo’jaligi va global iqlimga ta’siri, hamda zamonaviy monitoring va ekologik rivojlanishi ko’rib chiqiladi.