(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Туберкулёз - нафақат жисмоний саломатликка таъсир этадиган касаллик, балки беморларда ижтимоий-иқтисодий, психологик ва махсус ижтимоий стигма билан ҳам боғланган ҳолатларни келтириб чиқаради. Даволаш жараёни узоқ, дориларнинг таъсири салбий, хавфли дорига чидамли турлари мавжудлиги, беморларнинг ижтимоий қолишади, оилада ёки жамоада изоляция, психологик бой берилиш кузатилиши мумкин. Ўзбекистон Республикасида 2020-2024 йилларда туберкулёз касаллигига чалинган беморларда ушбу муаммолар бўйича маълумотлар ортаяпти, айниқса “Psychosocial counselling” каби интервенциялар MSF ва бошқа ташкилотлар томонидан жорий этилмоқда.