(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Dunyoda parazitar kasalliklar aholining yuqumli kasalliklari tarkibida yetakchi oʻrinlardan birini egallaydi. JSST maʼlumotlariga koʻra, 4,3 milliardga yaqin odam parazitar kasalliklar bilan kasallangan. Respublikamiz viloyatlarida quyidagi miqdorda uchrashi qayd etilgan: Qoraqalpogʻistonda – 7,7, Samarqandda – 7,3, Buxoroda – 9,8, Qashqadaryoda – 9,3, Fargʻonada – 12, Navoiyda – 11,5, Namanganda – 13,5, Surxondaryoda – 10,3% uchraydi. Vaholanki, shu viloyatlar goʻsht kombinatlarining ishlab chiqarish veterinariya nazorati boʻlimi xodimlari esa 0,02 – 0,79% uchraydi deb axborot berishgan. Oʻzbekistonda bir yilda har oʻn ming kishidan oʻrtacha 24 kishi teniarinxoz bilan ogʻriydi. Ana shu hisobga jumladan, Xorazm viloyatida 240 kishi, Andijonda 323, Qashqadaryoda 539, Namanganda 228, Toshkentda 1200, Fargʻonada 585, Samarqandda 2800, Qoraqalpogʻistonda 950 kishi kasallangan.