(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Pashshaxoʻrda. Sinonimlari: Borovskiy kasalligi, teri leyshmaniozi, pendinka. Kasallik qoʻzgʻatuvchisi Leishmania tropica ilk marta 1898-yilda P.F. Borovskiy tomonidan Toshkentda topilgan. Leyshmanioz surunkali kechadigan teri kasalligi hisoblanib tropik va subtropik oʻlkalarda koʻp uchraydi. Jumladan, Oʻzbekistonning Surxondaryo va Qashqadaryo viloyatlarining janubiy tumanlarida, Buxoro viloyatining choʻl mavzelarida va Fargʻona vodiysida koʻproq kuzatiladi.