(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Jahon Sogʻliqni Saqlash Tashkiloti maʼlumotlariga koʻra, hozirda 42 millionga yaqin bemor qayd etilgan boʻlib, kasallanish boshlanishidan buyon bugungi kunga qadar qurbonlar soni 20 millionni tashkil etdi. OITS bilan kasallanishning eng yuqori darajasi 20 yoshdan 40 yoshgacha boʻlgan. OIVning onadan bolaga yuqish chastotasi Yevropa va AQSHda 15-25% dan Afrika va Osiyoda 25-40% gacha. OITS yurak qon-tomir tizimi kasalliklari va neoplazmalardan keyingi oʻrinda oʻlim darajasi boʻyicha uchinchi oʻrinda turadi. OITS koʻpchilik rivojlanayotgan mamlakatlarda bolalar oʻlimining asosiy sababchisidir.